Čakre – energetski centri našeg tijela

pozicija čakri na tijelu su kroz koje primamo, prerađujemo i usmjerujemo energiju ili vitalnu silu. Uz pomoć čakri razmjenjujemo svoju energiju s okolinom, na način da se uravnoteženo punimo ili praznimo energijom na svim nivoima. Sve čakre trebaju djelovati usklađeno, međuovisno i uz optimalan , koji ne smije biti niti prejak, niti preslab.

Osoba s pretjerano otvorenim čakrama u velikoj mjeri je propusna za različite utjecaje okoline, previše ”bombardirana” tuđim energetskim strujanjima, što ometa razvoj njezinog energetskog integriteta i iscrpljuje je.

S druge pak strane zatvorene čakre oslabljuju akumulaciju i preradu energije iz prirodnog okoliša, i ovisno o tome na koje se područje odnose, mogu oslabiti djelovanje pojedinih tjelesnih organa te biti glavni uzrok određenog psihičkog stanja i životnih situacija.

U fizičkom i energetskom tijelu postoje 7 glavnih energetskih centara – čakri koji pokrivaju cijelo fizičko tijelo, kao i energetsko proširenja tijela – auru.

Prva ili

prva čakraPoložaj na tijelu: baza kralježnice
Boja: svijetlo-crvena

Prva čakra odnosi se na fizičko preživljavanje i zadovoljenje svih nužnih tjelesnih, emotivnih i intelektualnih potreba. Uređuje naš odnos prema materiji, materijalnim ostvarenjima, položaju u društvu i tijelu, a povezana je i s domom, obitelji, tradicijom. Djeluje na količinu tjelesne energije i volje za životom.

S ovom čakrom povezano je sve djelovanje na zemaljskoj razini, odnos sa zemljom. Ona daje dostojanstvo, ravnotežu i osjećaj za pravi put, čistoću, bezuvjetnu i bezgraničnu dječju radost te svrhu života.

Ako je dobro usklađena, osjećati će se snažna volja za životom, radost, oslobođenost svih misaonih opterećenja i odražavati se u tjelesnoj snazi te odlučnom i vitalnom ponašanju i djelovanju. To je centar fizičkog zdravlja, vitalnosti i povezanosti sa zemljom.

Fizički ima utjecaj na osnovu kralježnice, leđnu moždinu, noge, kosti , stopala, debelo crijevo, dio energije bubrega i imunološki sustav.

Druga čakra –

druga čakraPoložaj na tijelu: karlična zona
Boja: narančasta

Druga čakra uređuje naš odnos prema tijelu tj. način na koji to tijelo doživljavamo odnosno naš odnos prema nagonskom, nesvjesnom biću, u kojem su pohranjene naše najdublje želje, žudnje i sposobnost za doživljavanje životnih užitaka.

To je čakra kreativnosti, pažnje, snage, koncentracije i čistog znanja. To je središte osjetljivosti i seksualnosti. Djeluje prije svega na naš osjećajni život. Čistoća znanja koju omogućuje ova čakra nije mentalne prirode, već je direktna percepcija stvarnosti koju možemo osjetiti, a ukazuje na suptilne blokade.

Fizički ima utjecaj na donje kralješke, debelo crijevo, spolne organe i endokrini sustav s utjecajem na petu čakru – štitnjaču, slijepo crijevo, zdjelicu i mokraćni mjehur.

Mentalno ima utjecaj na optuživanje i krivnju, odnos prema novcu, moći i nadzoru i poštenju u odnosima. To je i središte uzbuđenja, opstanka, ali i usamljenosti.

Treća čakra –

treća čakraPoložaj na tijelu: zona solarnog pleksusa
Boja: žuta

Treća čakra uređuje naš odnos prema moći, ambiciji, autoritetima i djeluje na naše zadovoljstvo, duhovnu mudrosti i svijest o univerzalnosti života.

Društvo ovu čakru često podvrgava odgojnoj represiji, posebice vezano uz uvjerenja vezana uz osobine spolova, što ostavlja u odrasloj osobi negativne emocije i blokade, zarobljenost na nesvjesnim razinama i može uzrokovati ozbiljne psihosomatske poremećaje, pa i teška oboljenja i oštećenja imunog sustava.

Treća čakra budi u nama svijest o tome tko smo unutar univerzuma. Odgovorna je za naš osjećaj osobnog integriteta, kao i za naše pravo na operativnu i intelektualnu nezavisnost. Ovo središte je psihološki dom našeg ega, a izražava potrebe natjecateljskog duha, priznanja, samodokazivanja i statusa.

Mentalno i emotivno je vezana uz povjerenje, strah i zastrašenost, ljutnju, zamjeranje, optuživanje, samopouzdanje, samopoštovanje, skrb o sebi i drugima, odgovornost u donošenju odluka, te osobnu čast i osjetljivost na kritiku.

Fizički utječe na organe solarnog pleksusa: želudac, žuč, jetru, bubrege, gušteraču, nadbubrežnu žlijezdu i tanko crijevo.

Četvrta čakra –

četvrta čakraPoložaj na tijelu: srce
Boja: zelena ili ružičasta

Četvrta čakra uređuje naš odnos prema ljubavi, koja se ne odnosi samo na ljubav prema spolnom i bračnom partneru ili djetetu, već je to viši oblik unutrašnje osviještenosti odnosno sposobnost neke osobe da voli samu sebe i druge ljude te svijet u cjelini, a u sebi je razvila univerzalno suosjećanje prema svim živim bićima.

Ova čakra je mjesto na kojem se počinje razvijati naša sposobnost za stvarno, iskreno čovjekoljublje, no to je i mjesto gdje osjećamo usamljenost. U toj čakri je sadržano naše pravo da volimo i budemo voljeni. Mentalno i emotivno manifestira se kao ljubav ili mržnja, zamjeranje, opraštanje, ogorčenost, žalost, ljutnja, usamljenost, suosjećanje, povjerenje ili nada.

Srčana čakra se nalazi se u centru grudnog koša, a optimalno funkcioniranje manifestira se kroz osjećaj sigurnosti i povjerenja – sve naše brige, sumnje i strahovi poništavaju se kada je srčana čakra optimalno energizirana.

Fizički ima utjecaj na debelo i tanko crijevo, metabolizam, želudac, pluća, srce i područje osrčja.

Peta čakra –

peta čakraPoložaj na tijelu: grlo
Boja: plava

Ovo je čakra diplomacije i dobrih odnosa s drugima, razigrane nepristranosti, ali i krivnje, tuge, sumnje i kajanja.

Peta čakra uređuje našu sposobnost komunikacije odnosno sposobnost osobe da govorom izražava svoje misli i osjećaje. U njoj je sadržano naše pravo da govorimo i čujemo istinu, da riječima izražavamo ono što nosimo u srcu, kao i ono što vidimo svojim unutrašnjim pogledom u dubinama svog bića.

To je stvaralačko središte koje dolazi odmah nakon središta Srca (četvrte čakre) i ukazuje na to da je onaj naš iskreni, istinski samoizričaj moguć tek nakon što smo integrirali Srce. Ako je Srce neintegrirano, ovo Stvaralačko središte poslužiti će prvim, nižim središtima, a naročito središtu Moći (prvoj i trećoj čakri).

No kada je Srce integrirano, ova čakra počinje djelovati na svojim višim razinama i to na nesebičan način. Kada se polazi iz Srca, razbuđuje se čista radost pravog stvaralačkog čina, a kad se polazi iz Moći, strmoglavce se pada u dualističko iskustvo, osjećaj samozadovoljstva, ali i patnje – jer glad za priznanjima ostaje ipak nezadovoljena. Tada se ograničava sposobnost istinskog izražavanja.

Fizički utječe na grlo, štitnjaču, vratne kralješke, usta, zube, jednjak i hipotalamus (centar stresa)

Å esta čakra –

šesta čakraPoložaj na tijelu: područje obrva, “
Boja: indigo plava

To je i indigo je plave boje. Zove se još i “treće oko” ili “oko mudrosti”. Povezana je s univerzalnom ljubavlju koja obuhvaća život u cjelini – podupire i čuva sve što postoji. Leži u području trećeg oka, u sredini, iznad korijena nosa. Povezana je s hipofizom i djeluje na žlijezde s unutarnjim lučenjem te upravlja malim mozgom, lijevim okom, nosom, ušima i živčanim sustavom.

Središte je naše duše u budnom stanju, djeluje na intuiciju, viđenja i ostale paranormalne metode spoznaje, te na sposobnost prepoznavanja uzroka, na sjećanje i spoznavanje, na sposobnost vizualizacije i na razumijevanje mentalnih pojmova, misli i intelektualnog izražavanja.

Blokada šeste čakre uzrokuje poteškoće sa sinusima, migrene i glavobolje, poteškoće s očima, očnu mrenu, slom živaca, potištenost, šizofreniju, tumore na mozgu.

Sedma čakra – SAHASRARA

sedma čakraPoložaj na tijelu: tjeme glave
Boja: bijela

Zove se još i čakra glave ili , ljubičaste je ili lila boje, a leži na vrhu glave, tik iza tjemena. Povezana je s višim umom, znanjem, te s integracijom čovjekove duhovnosti i tjelesnosti. Odgovara epifizi i upravlja velikim mozgom, desnim okom, živčanim i mišićnim sustavom te kožom. To je - preko nje dolazimo u dodir sa svojim višim “Ja” i kanaliziramo energiju iz svemira.

Budući da krunska čakra obuhvaća cijeli čovjekov život, njezina se blokada izražava u pomanjkanju samopouzdanja, u osobnoj krizi, strahu od razvoja i upoznavanja samog sebe te u osjećaju da nam je život besmislen, što može dovesti do degenerativnih bolesti, teškoća s kostima, smetnji u živčanom sustavu i genetskih smetnji.

Ako je to središte otvoreno, svoju duhovnost osjećamo na vrlo osoban način, koji se razlikuje od čovjeka do čovjeka. To je poseban oblik postojanja, koji se proteže s onu stranu materijalnog svijeta, pruža nam osjećaj cjelovitosti i osmišljava naše postojanje.

Ovo je čakra svjesnosti i samospoznaje. U njoj su sadržana sva naša uvjerenja, kao i sposobnost svjesnog usmjeravanja, razabiranja i transformiranja tih uvjerenja. U njoj je sadržano i naše pravo da stalno učimo nova znanja i vještine i da budemo kreativni u smislu oblikovanja novih svjetova duha i ideja pomoću kojih možemo transformirati materijalnu stvarnost, u sebi i izvan sebe. Ovdje se također rješava i naš odnos prema univerzumu, bogu i religiji.

Sadržani pojmovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Komentirajte

Potrebno je ulogirati se za davanje komentara.